środa, 22 października 2014

Gołąbki inaczej

Muszę się przyznać, że nie jestem wielką fanką gołąbków. Jakoś tak zawsze denerwował mnie ten liść kapuściany z reguły oddzielający się od reszty - ni to zjeść ni to wyrzucić... no nie pasował mi i już. Dlatego spodobał mi się pomysł gołąbków bez zawijania, które kapustę zawierają w sobie. Z wyglądu bardziej przypominają kotlety mielone, ale smakują jak gołąbki. 


Gołąbki  bez zawijania 
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg kapusty
3/4 szkl ryżu 
1/2 szkl kaszy manny
2 jajka
1 cebula 
2-3 ząbki czosnku
majeranek, oregano, cząber 
sól, pieprz

Sos pomidorowy:
Szklankę bulionu (lub jeśli ktoś woli kostkę rosołową rozpuszczoną w szklance wody) mieszamy ze szklanką przecieru pomidorowego.

Cebulę podsmażamy na masełku. Ryż gotujemy - krótko żeby był w zasadzie tylko podgotowany. Kapustę kroimy drobno, solimy i odstawiamy na chwilę by trochę zmiękła. W misce łączymy wszystkie składniki - mięso, ryż, kapustę, cebulę i dodajemy roztrzepane jajka, kaszę mannę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy by wszystko się ze sobą połączyło i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej lub mące i  krótko obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor. Następnie wkładamy gołąbki do brytfanki lub naczynia żaroodpornego zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na ok. 40-50 min. W trakcie pieczenia gołąbki wchłoną sos pomidorowy - dlatego nie będą za 'suche'.


Takie gołąbki są naprawdę dobre! Polecam zwłaszcza tym, którzy tak jak ja, nie za bardzo są przekonani do ich tradycyjnej wersji :)
Pozdrawiam serdecznie!

4 komentarze:

  1. Ja tez takie wlasnie robie :))))) Mama mnie nauczyla ale w naszym przepisie nie ma kaszy manny.
    Pychotka!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak wiele jest przepisów i każdy troszkę inny, ale grunt, że dobre są :)) również pozdrawiam!

      Usuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! wyglądają smakowicie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!