Muszę się przyznać, że nie jestem wielką fanką
gołąbków. Jakoś tak zawsze denerwował mnie ten liść kapuściany z reguły
oddzielający się od reszty - ni to zjeść ni to wyrzucić... no nie pasował mi i
już. Dlatego spodobał mi się pomysł gołąbków bez zawijania, które kapustę
zawierają w sobie. Z wyglądu bardziej przypominają kotlety mielone, ale smakują
jak gołąbki.
Sos pomidorowy:
Gołąbki bez
zawijania
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg kapusty
3/4 szkl ryżu
1/2 szkl kaszy manny
2 jajka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
majeranek, oregano, cząber
sól, pieprz
Sos pomidorowy:
Szklankę bulionu (lub jeśli ktoś woli kostkę rosołową rozpuszczoną
w szklance wody) mieszamy ze szklanką przecieru pomidorowego.
Cebulę podsmażamy na
masełku. Ryż gotujemy - krótko żeby był w zasadzie tylko podgotowany. Kapustę
kroimy drobno, solimy i odstawiamy na chwilę by trochę zmiękła. W misce łączymy
wszystkie składniki - mięso, ryż, kapustę, cebulę i dodajemy roztrzepane jajka,
kaszę mannę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy by wszystko się
ze sobą połączyło i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej lub mące
i krótko obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor. Następnie wkładamy
gołąbki do brytfanki lub naczynia żaroodpornego zalewamy sosem pomidorowym i
wkładamy do piekarnika na ok. 40-50 min. W trakcie pieczenia gołąbki wchłoną
sos pomidorowy - dlatego nie będą za 'suche'.
Takie gołąbki są naprawdę dobre! Polecam zwłaszcza
tym, którzy tak jak ja, nie za bardzo są przekonani do ich tradycyjnej wersji
:)
Pozdrawiam serdecznie!
Ja tez takie wlasnie robie :))))) Mama mnie nauczyla ale w naszym przepisie nie ma kaszy manny.
OdpowiedzUsuńPychotka!
pozdrawiam
tak wiele jest przepisów i każdy troszkę inny, ale grunt, że dobre są :)) również pozdrawiam!
UsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis! wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
zdecydowanie polecam! :)
Usuń