sobota, 15 października 2016

Makaron z kremowym sosem z dyni / Pasta with creamy pumpkin sauce

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję dania z dynią - tym razem padło na makaron. Jest to propozycja na pyszny, sycący i rozgrzewający obiad. Jeśli wcześniej upieczemy dynię i przygotujemy z niej puree to przygotowanie tego dania zajmie nam dosłownie chwilę.


Makaron z kremowym sosem z dyni
makaron
1 cebula - drobno pokrojona
3-4 ząbki przeciśniętego czosnku
łyżka startego świeżego imbiru 
ok. 3 szkl puree z dyni
2 szkl wody lub bulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
chili
tymianek
sól, pieprz
2 łyżki octu winnego
ok. 10 dkg sera feta
3 łyżki serka kremowego
oregano lub natka pietruszki

Cebulę, czosnek i imbir zeszklić na patelni, dodać puree z dyni, bulion, przyprawy i makaron i dusić aż makaron będzie miękki. Gdyby sos za bardzo zgęstniał przed ugotowaniem makaronu dolać wody. Gdy makaron będzie miękki dodać serek kremowy, pokruszony ser feta (można również ser zblendować jeżeli nie chcecie mieć wyczuwalnych grudek sera w sosie), ocet winny i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Podawać posypane świeżym oregano lub natką pietruszki.



Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego weekendu!

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz!