piątek, 28 października 2016

Mufinki dyniowo-pomarańczowe / Pumpkin and orange muffins

Kiedyś już pojawił się na blogu przepis na jesienne mufinki z dyniowym puree. Do tamtej wersji mufinek wykorzystałam suszone śliwki i orzechy, a tym razem postanowiłam nadać dyniowym mufinkom nutkę pomarańczowego smaku. 



Mufinki dyniowo-pomarańczowe
2 niepełne szkl maki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 szkl cukru
1 szkl puree z dynii
2 jajka
1/2 szkl kefiru
1/3 szkl oleju
sok z połowy cytryny
1 średnie jabłko (najlepiej szara reneta) starte na tarce o grubych oczkach
skórka otarta z pomarańczy

W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki ( mąkę, proszek, sodę, cukier i przyprawy), w drugiej roztrzepujemy widelcem składniki mokre (puree, jajka, kefir, olej, sok z cytryny, starte jabłko i skórkę pomarańczową). Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko - tylko do połączenia się wszystkich składników.
Formę do mufinek wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 stopni - do suchego patyczka. 


Pozdrawiam serdecznie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!