piątek, 14 października 2016

Dynia w najprostszej postaci / The easiest way to prepare pumpkin

Wiele osób pyta mnie co można zrobić z dynią. Kilka propozycji pojawiło się już na blogu, ale chyba nie wspominałam jeszcze o najprostszej i najszybszej, a zarazem bardzo smacznej przekąsce jaką można przyrządzić z dyni - pieczonej dyni z dodatkiem ziół i czosnku. Przyrządzona w ten sposób dynia doskonale nadaje się na kolację, jako dodatek do obiadu lub może być po prostu zdrową przekąską na mały głód :)


Pieczona dynia
dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w foremce do zapiekania
dodajemy do niej kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę i świeży tymianek lub oregano (lub i jedno i drugie :)
skrapiamy oliwą
doprawiamy solą i pieprzem


Wszystko dokładnie mieszamy - tak by zioła i czosnek dokładnie oblepiły kawałki dyni i pieczemy ok. 30 min (młodszej dyni wystarczy 20 min a starsza i twardsza potrzebuje nieraz 40-45 min dlatego trzeba po prostu sprawdzić czy jest dla nas wystarczająco miękka - ja wolę taką raczej al dente więc u mnie czas pieczenia jest raczej krótki :)

Można zajadać samą albo np. z dipem czosnkowym, który przyrządzam tak:

Dip czosnkowy
serek bieluch
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 
sól, pieprz do smaku
mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki żeby smaki się 'przeżarły' 

Jako, że dynia sama w sobie ma dość mdły smak, to doskonale smakuje z takimi właśnie ostrzejszymi dodatkami. 

 Smacznego!

2 komentarze:

  1. Naprawdę super przepis. :) Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!