Dzisiaj mam dla Was kolejny cukiniowy przepis - jak już wspominałam cukinia obrodziła w tym roku pięknie, więc przez całe lato wymyślam, co by tu jeszcze można było z niej zrobić. Takie wytrawne mufinki są fajnym pomysłem na drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację.
Mufinki z cukinią i fetą
Mufinki z cukinią i fetą
1 szkl mąki (ja używam pełnoziarnistej; jeżeli cukinia jest młoda i bardzo wodnista daję troszkę więcej mąki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz - do smaku
2 łyżki świeżych ziół - może być oregano, bazylia, szałwia lub tymianek
2 jajka
1/3 szkl oliwy z oliwek
10 dkg sera feta
2 ząbki czosnku
mała cukinia (ok. 2 szkl startej i odciśniętej)
garść pokrojonych suszonych pomidorów (jeśli nie lubicie można pominąć i też jest ok:)
garść pokrojonych suszonych pomidorów (jeśli nie lubicie można pominąć i też jest ok:)
Suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka i oliwę i mieszamy wszystko razem. Dodajemy pokruszoną fetę, startą na średnich lub grubych oczkach cukinię, zioła i wyciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i przekładamy do mufinkowej foremki tak mniej więcej do 2/3 wysokości - nie nakładamy pełno, bo mufinki trochę urosną. Pieczemy ok. 30 min (aż się zarumienią) w temp 180 stopni.
Polecam, bo są naprawdę dobre - wszystkim częstowanym smakowały :)
Polecam, bo są naprawdę dobre - wszystkim częstowanym smakowały :)
Pozdrawiam serdecznie i miłego weekendu Wszystkim życzę!
myślę, że te muffinki mogłyby stanowić świetną przekąskę na imprezę :)
OdpowiedzUsuńjak najbardziej! :)
Usuń