piątek, 16 stycznia 2015

Zupa z soczewicy / Lentil soup

Dawno nie było przepisu na zupę, a że akuratnie dzisiaj wpadłam na pomysł żeby zupę z soczewicy ugotować to pomyślałam, że podzielę się z Wami tym przepisem bo wart jest uwagi :)
Zupa jest w miarę szybka, prosta, pyszna, sycąca i rozgrzewająca - czyli ma wszystkie przymioty dobrej zimowej zupy... chociaż aura to u nas w sumie bardziej wiosenna niż zimowa, no ale styczeń przecież jest więc nie będę Wam tu z chłodnikami na razie wyjeżdżać :)


Zupa z czerwonej soczewicy
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5-2 l bulionu
2 szklanki soczewicy (lub mniej jeśli nie chcecie bardzo gęstej zupy)
sól 
pieprz
tymianek
oregano
bazylia
chili

Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na oliwie lub masełku. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i przyprawy (ilość przypraw dopasowujemy do swoich upodobań) i jeszcze chwilkę smażymy. Zeszklone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i gotujemy ok 15 min. Po tym czasie wszystko miksujemy, dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze ok. 10 min.
Moja zupa wyszła bardzo gęsta - taka w stylu węgierskim czyli bardziej przypomina gulasz niż zupę, ale dzięki temu jest bardzo sycąca. Jeśli nie lubicie takich gęstych zup dajcie mniej soczewicy - 1 szklanka wystarczy. A jeśli wyjdzie Wam za gęsta to zawsze można ją rozrzedzić dodając więcej bulionu.


Zupa jest naprawdę dobra - spróbujcie koniecznie! 
Pozdrawiam serdecznie styczniowo :)

4 komentarze:

  1. również mam w planach post z zupa z soczewicy, już nawet zdjęcia zrobione po ostatnim gotowaniu, przepis prawie identyczny, tylko ja robię jeszcze ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe połączenie - takiej jeszcze nigdy nie robiłam...pozdrawiam :)

      Usuń
  2. mnie zawsze zastanawia jedna rzecz- czy soczewice mam najpierw ugotowac i dorzucic czy dorzucic jeszcze przed ugotowaniem ;) jesli to pytanie wydaje sie byc wrecz smieszne, to przepraszam, ale dopiero zaczynam swoja przygode z soczewica i nie mam zielonego pojecia o niej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie trzeba wcześniej gotować - ugotuje się już w zupie :) pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za komentarz!