Wiecie, że jestem wielką miłośniczką cukinii i cały czas wymyślam co by tu jeszcze z niej zrobić. Gdzieś obiło mi się o uszy, że można ją przyrządzić na słodko jako dodatek do różnych deserów. Poszperałam po Internecie i znalazłam różne wersje tego wynalazku - wspólnym mianownikiem tych przepisów było to, że ich autorzy twierdzili, że taka cukinia przypomina w smaku ananasa - i wiecie co... coś w tym jest :)
Zatem podzielę się z Wami moją wersją tego przepisu:
Cukinia a'la ananas
1,5 kg cukinii *
ok. 1 l wody (tak by zalewa przykryła cukinię)
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 cukier waniliowy
4 goździki
laska wanilii
0,5 kg cukru
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Wodę z kwaskiem zagotować, zalać nią cukinię i odstawić w chłodne miejsce na 1 dzień.
Następnego dnia zlać zalewę, dodać do niej cukier, cukier waniliowy, goździki, wanilię i zagotować. Do wrzącej zalewy wrzucić cukinię i gotować 5 min. Następnie cukinię powkładać do słoiczków, zalać zalewą i pasteryzować ok. 5 min.
*Do
przetworów najlepiej nadaje się cukinia trochę większa i starsza, bo
nie jest tak bardzo wodnista i nie rozgotowuje się tak szybko.
Do czego nadaje się taka cukinia? Według mnie pasuje do wielu deserów - można ją na przykład dodawać do lodów, budyniu, galaretki, jogurtu. Ma dość wyrazisty smak więc na pewno doda ciekawą nutę smakową naszym słodkościom.
Pozdrawiam serdecznie przetworowo! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!