Potrzebne składniki
filet z łososia
szpinak
ser feta
jogurt naturalny
suszone pomidory w oleju
cebula
czosnek
ryż
sól, pieprz, kurkuma
ewentualnie: seler naciowy i kiełki lub inna zielenina
Marynata do łososia
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki miodu
Filet z łososia pokroiłam na kawałki, usunęłam skórę, posoliłam, popieprzyłam i natarłam marynatą i odstawiłam na 15 min.
W tym czasie przygotowałam szpinak.
Szpinak
Na patelni zeszkliłam na maśle cebulę, dodałam 3 ząbki czosnku, chwilkę poddusiłam, dodałam troszkę oliwy i szpinak i chwilkę go poddusiłam. Ja akurat miałam mrożony szpinak, który przed mrożeniem był blanszowany, więc nie trzeba już go było długo dusić. Następnie dodałam pół kostki sera feta pokruszonego i wymieszanego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Troszkę dosoliłam i popieprzyłam do smaku.
Łososia przełożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam w piekarniku ok. 15 min w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyjęłam łososia z piekarnika, przykryłam go przygotowanym szpinakiem i posypałam pokrojonymi suszonymi pomidorami i jeszcze kilka minut zapiekałam.
Łososia podawałam z brązowym ryżem wymieszanym z pokrojonym drobno selerem naciowym, szczyptą kurkumy. Wierzch udekorowałam kiełkami z brokuła.
Pozdrawiam serdecznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!